Sidemount Diver

Started on 30 Μαΐου 2021

Κατάδυση με sidemount σημαίνει ότι χρησιμοποιείς μία διαμόρφωση η οποία σου επιτρέπει να χειρίζεσαι μία ή δύο φιάλες τις οποίες τοποθετείς στις δύο πλευρές του σώματος σου, αντί να την/τις φοράς στην πλάτη που συνηθίζεται να αναφέρεται σαν backmount (οπίσθια ”αγκίστρωση”). Οπότε είναι μία διαφοροποίηση στην διάταξη των φιαλών σας. Επιτρέπει έναν μοναδικό τρόπο ελέγχου πλευστότητας που έχει σαν αποτέλεσμα ένα πιο υδροδυναμικό προφίλ με λιγότερη αντίσταση στην κίνηση υποβρυχίως καθιστώντας πιο εύκολη και αποτελεσματική την κίνηση. Μεγαλύτερα επίπεδα άνεσης διότι ο εξοπλισμός και η εξάρτηση (BCD) προσαρμόζονται ακριβώς στο σώμα του κάθε δύτη σε οποιοδήποτε μέγεθος ή σχήμα, ειδικά στις γυναίκες!!!

Μεγαλύτερη άνεση για δύτες με αναπηρία γιατί μπορούν είτε οι ίδιοι είτε οι συνοδοί να χειριστούν τις φιάλες μέσα στο νερό ξεχωριστά από το BCD. Τις φιάλες μπορούν να την/τις φορέσουν με μεγαλύτερη άνεση, αφού πρώτα μπουν στο νερό. Μετά την κατάδυση μπορούν και πάλι να διαχειριστούν ξεχωριστά το βάρος των φιαλών και της ζώνης βαρών, μιας και αυτό είναι το πιο δύσκολο και επίπονο μέρος της κατάδυσης η έξοδος από το νερό.

Μεγαλύτερη ασφάλεια σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση αερίου μιας και τα κλείστρα, τα πρώτα στάδια τα μανόμετρα και η εφεδρική πηγή παροχής αέρα, βρίσκονται μπροστά σε σημείο που μπορείτε να δείτε και να πιάσετε οποιαδήποτε στιγμή.

Περισσότερη άνεση για τις καταδύσεις από σκάφος μιας και οι φιάλες μόνες τους (χωρίς τους ρυθμιστές πλευστότητας – BCD), δεσμεύουν πολύ λιγότερο χώρο. Οι δύτες μεταφέρονται φορώντας ΜΟΝΟ τους ρυθμιστές πλευστότητάς τους και αυτό σημαίνει ακόμα περισσότερη ασφάλεια για αυτούς κατά τη διάρκεια της πλεύσης.

Προστασία του σκάφους και της μέσης σας μιας και τώρα οι δύτες δεν χρειάζεται να ανεβαίνουν φορώντας τις συσκευές τους, ούτε να σας φεύγει η μέση τραβώντας τες μέσα από τη θάλασσα. Τις αγκιστρώνουν σε ένα σκοινί στα πλαϊνά του σκάφους. Αυτό σημαίνει μικρότερο βάρος στην ανάκτηση των φιαλών από το νερό πριν την επιστροφή ή εξοικονόμηση ενέργειας και αποφυγή τραυματισμών μεταξύ δύο καταδύσεων σε μία ημέρα.

Όταν αναφέρεστε σε sidemount δύτες θα δείτε γενικά κάποιον με δύο φιάλες κολλημένες στο πλάι του σώματος του. Τώρα αυτή η διαμόρφωση είναι ιδανική για τεχνικές καταδύσεις, πόσο μάλλον για δύτες αναψυχής. Είναι αυτό το σημείο που κάνει την κατάδυση με μονή φιάλη ιδανική. Όπως συνήθως χρειάζεστε έναν ρυθμιστή που να αποτελείται από ένα πρώτο στάδιο, μία εφεδρική πηγή παροχής αέρα και ένα μανόμετρο, με τη διαφορά ότι τώρα όλα θα είναι τακτοποιημένα επάνω σας σε μία ευθεία γραμμή, χωρίς να προεξέχει τίποτα, κερδίζοντας καλύτερη πλευστότητα, υδροδυναμική και οπτική επαφή με το πρώτο στάδιο και κλείστρο κάτι που αυξάνει το βαθμό ασφάλειας.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα; 

Στο επίπεδο του Sidemount Diver ο μαθητής μαθαίνει τον εξοπλισμό και το σετάρισμα αυτού προκειμένου να μπορεί να οργανώνει και να διεξάγει καταδύσεις με φιάλη/ες πλάγιας αγκίστρωσης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο υποψήφιος θα εκπαιδευτεί ταυτόχρονα στον ορθό τρόπο σκέψης, πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω απ’ το νερό.

  • Θεωρητικό μάθημα
  • 4 καταδύσεις

Πόσο καιρό διαρκεί;

Το πρόγραμμα βασίζετε στον βαθμό κατανόησης και απόδοσης. Η εκπαίδευση εξελίσσεται σύμφωνα με την δεκτικότητα και την αφομοίωση των μαθημάτων. Αυτό επιτρέπει να προχωράτε σε έναν ρυθμό που είναι άνετος για εσάς.

Διάρκεια προγράμματος 3-4 ημέρες.

Για να συμμετέχετε στο πρόγραμμα χρειάζεται:

  • Να είστε Advanced Open Water Diver
  • Να είστε 15 ετών

Μπορείς να πιστοποιηθείς από: